Kahve, kökboyasıgiller (Rubiaceae) familyasının Coffea cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilen tozun su ya da süt ile karıştırılmasıyla yapılan içecektir.
Kahvenin asıl üretim yeri Güneybatı Etiyopya'dır. Burada bulunan Kaffa şehri bu ürüne ismini vermiştir. Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu. Meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu. 14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu.
Yavuz Sultan Selim döneminde Yemen Valisi olan Özdemir Paşa, Yemen'de içtiği ve çok sevdiği kahveyi İstanbul'a getirmiştir. Kahve, kısa zamanda itibarlı bir içecek olarak saray mutfağında yerini aldı ve büyük ilgi gördü.
Saraydan konaklara ardından evlere giren kahve, İstanbul halkının kısa sürede tutkunu olduğu bir lezzet haline geldi. Satın alınan çiğ kahve çekirdekleri tavalarda kavrulup, dibeklerde dövüldükten sonra cezvelerde pişiriliyordu.
İstanbul'a gelen Venedikli tacirler, çok sevdikleri bu içeceği Venedik'e taşıdı. Böylece Avrupalılar kahveyle tanışmış oldu. Önceleri limonata satıcıları tarafından sokaklarda satılan kahve, 1645'te açılan İtalya'nın ilk kahvehanesinde yerini aldı. Kısa zamanda sayıları hızla çoğalan bu kahvehaneler de; diğer pek çok ülkede olduğu gibi özellikle sanatçıların, öğrencilerin ve her kesimden halkın bir araya gelerek sohbet ettikleri en gözde yerler oldu.
Kahve Türkiye gibi ülkelerde çaydan sonra en çok tüketilen alkolsüz üründür. Genellikle ılıman bölgelerde tüketim fazladır. Kahve ağaçlarının boyu ortalama 5 ile 7 metre arasında değişmektedir. Kahve genel olarak oğlak ve yengeç dönencesi arasında bölgelerinde tropikal bölgelerde üretilmektedir.
Kahvenin birçok türü bulunmaktadır. Bunlardan en eskisi ise Arabica olarak bilinen kahve türüdür. Bu kahve türü dağlık alanlarda yetişmektedir. Kahve ağaçları ortalama 1500 metre yükseklikte yetişir. Dünya kahve üretiminin büyük bir bölümünü Arabica oluşturmaktadır. Yaklaşık %70 olan bu oran iklim şartlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Diğer kahve türlerine göre daha pahalıdır. Kahve ıslak ve kuru olmak üzere 2 şekilde görülmektedir. Arabica kahveleri genellikle daha pahalı olan ıslak işlemden geçirilmektedir.